Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

EENAT (Easter European Network on Access Technology) - Iulie 1999 – Martie 2000

Scopul acestui proiect regional a fost introducerea noilor tehnologii de acces pentru persoanele cu deficiente de vedere, deschiderea spre noi oportunitati in educarea si angajarea acestor persoane.


Proiectul regional EENAT (Easter European Network on Access Technology) si proiectul Internet pentru nevazatorii din Romania iulie 1999 – martie 2000

 

In proiectul EENAT Romania a fost inclusa in 1999 si a fost reprezentata de Dl Bucur Mircea, presedintele FCC. Scopul acestui proiect regional a fost introducerea noilor tehnologii de acces pentru persoanele cu deficiente de vedere, deschiderea spre noi oportunitati in educarea si angajarea acestor persoane.

Tot in cadrul proiectului regional EENAT a fost organizata o sesiune de proiecte finantate de Institutul Soros din New York , in valoare totala de 200.000 USD, pe parcursul a 18 luni. Romania a participat la jurizare cu 6 proiecte din care au fost selectate 4.

Intreaga activitate desfasurata de EENAT in Romania pe parcursul a 2 ani a fost coordonata de dl. Bucur Mircea, presedintele FCC.

Unul din proiectele care au fost finantate a fost si proiectul lansat de FCC, “Internet pentru nevazatorii din Romania” si s-a desfasurat pe parcursul a 9 luni in perioada iulie 1999-martie 2000.


(b) rezultatele proiectului

In perioada de aproape 2 ani, s-au organizat 5 cursuri de instruire in computere si tehnologie de acces pentru nevazatori in Bratislava si Budapesta, la care au participat si profesori din Liceele de nevazatori din Romania. S-a realizat in comun de catre un grup de specialisti din mai multe tari un Ghid de introducere in tehnologia de acces (Yes, they can!). Acest Ghid a fost tradus in limba romana si distribuit tuturor celor interesati. Scolile de nevazatori au primit ca donatii soft si echipamente speciale. Tot EENAT a oferit finantare pentru realizarea unei sinteze vocale in limba romana in colaborare cu firma RosaSoft din Cehia.

Prin proiectul Internet pentru nevazatori (Internet for the Blind) FCC a achizitionat echipamente de comunicatii conectand la Internet inca 5 Scoli si Licee pentru deficienti de vedere din Romania, a asigurat de asemenea plata liniilor inchiriate si a administratorilor de sistem pentru intretinerea serverelor, a inregistrat material didactic si a sustinut cursuri pentru profesorii din acestescoli si licee.

Astfel la finele acestui proiect am reusit sa conectam la Internet toate Scolile si Liceele de deficienti de vedere din Romania si astfel elevii si profesorii nevazatori au putut intra in contact nemijlocit cu alte persoane, avand acces la Informatii din toate domeniile. Cunostintele dobandite in urma cursurilor sustinute de FCC, cat si accesul la informatiile din orice domeniu de pe Internet, dau o sansa elevilor nevazatori sa se indrepte si spre alte meserii decat cele clasice, cartonajul, fabricarea de perii si masajul. Folosirea tehnicilor informatice propuse de Fundatie a dus la cresterea gradului de instruire al elevilor nevazatori.

(c) rolul organizatiei si gradul de implicare in proiect

Mediatizarea proiectului a avut ca efect extinderea folosirii echipamentelor informatice in procesul de instruire a persoanelor cu deficiente de vedere. Curand dupa aceea informatica a devenit obiect de studiu obligatoriu in programa liceelor de nevazatori.

Acest proiect a fost continuat de Asociatia Visio din Olanda care a finantat pana la sfarsitul anului 2003 circuitele inchiriate pentru toate Scolile si Liceele de deficienti de vedere din Romania, cat si plata administratorilor de sistem.

(d) Costul proiectului - Costul proiectului 12945 USD

(e) Finantatorii proiectului

Overbrook School for The Blind, 6333 Malvern Avenue PhiladelPhia, PA 19151+2597 USA, telefon 215 877 0313, larry@obs.org a contribuit la finantare cu 8645 usd,
Asociatia Visio din Olanda a contribuit la finantare cu 4300 USD
FCC a contribuit la finantare cu 3000 USD


Vezi toate proiectele

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului