Vom derula două Caravane ale filmului accesibilizat pentru nevăzători (caravane FAN):
- Caravana FAN la tine acasă – filme pentru adulți - cu proiecții în 8 orașe
- Caravana FAN la școală – filme pentru copii - cu proiecții în 7 școli pentru deficienți de vedere
Proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național - aria Patrimoniu Cultural Imaterial și Centrul Național al Cinematografiei – programul de cultură, educație cinematografică, organizare de evenimente culturale cinematografice.
Pentru adulți au fost selectate filmele artistice:
1. Actorul și sălbaticii – 1975 - Celebrul teatru de revista "Vox", al cărui director este Costică Caratase, pregătește un spectacol în care numărul de rezistență este o virulentă sarja la adresa nazismului și a Gărzii de Fier. Caratase, cât și textierul său, Ionel Fridman, sunt somați de legionari să renunțe. Prima victimă a acestui mârșav este Ionel Fridman, asasinat în prezența lui Caratase pentru că terminase textul spectacolului sfidându-i pe legionari. Caratase, un mare comic al Bucureștiului din anii războiului rezistă presiunilor legionare care-i cer edulcorarea satirei, plătind cu viața îndrăznelile.
Film inspirat din viața actorului Constantin Tănase, vedeta a teatrului românesc de revistâ care a cultivat cupletul satiric și politic în perioada interbelică.
2. Două lozuri – 2016 - în regia lui Paul Negoescu ("O lună în Thailanda"), îi are ca protagoniști pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, și spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu - joacă la Loto 6/49...
Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești...
3. Bacalaureat - 2016 - Bacalaureat, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.
4. Siera Nevada – 2016 - Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.
5. Bucuresti non-stop – 2015 - „București Non-Stop” este un film de lungmetraj ce ilustrează povestea unui cartier din București. Mai exact, filmul este o noapte din viața unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri. Patru persoane conduc patru povești diferite legate între ele de un personaj-cheie, Achim, cunoscut ca „băiatul de la non-stop”, interpretat de Gheorghe Ifrim. Filmul își dorește să transmită povestea unor oameni normali în situații excepționale.
Ieșite din comun, toate cele patru povești nu fac decât să radiografieze un microclimat din orașul în care trăim. Este un film despre dragoste, generozitate, ură, gelozie, util și inutil, viață, moarte, cu fapte bune și rele, fără finalitate dar și cu umor și cu tandrețe, escalând ridicolul unor întâmplări și situații penibile dintr-o singură noapte.
6. Minte-mă frumos – 2012 - Doi tipi simpatici din București duc o viață cât se poate de neobișnuită… Dani e part-time furnizor de servicii IT și part-time gigolo, iar Toni e full-time hacker iscusit, care își înșeală partenerul de viață – computerul – cu o tipă cunoscută pe Internet, Oana.
Dana și Oana, ucenice cofetare și colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuală, sucește capetele bărbaților oriunde apare, pe când Oana iubește foarte mult prăjiturile, de unde și formele mai rotunjoare. Și cum era de așteptat, când discuțiile lungi pe chat nu pot rămâne veșnic virtuale, Toni și Oana își dau întâlnire față-n față.
Dar există o problemă majoră: Toni nu seamană deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?
7. Toată lumea din familia noastră – 2012 - Toată lumea din familia noastră tratează cu umor povestea tristă a unui tată și a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanță ca-n rai, însă deocamdată sunt prinși în iadul relațiilor de familie de pe pământ.
Pentru copii au fost selectate filmele:
1. 101 dalmațieni - Pongo este un dalmațian nostim și plin de atitudine care face pe pețitorul pentru stăpânul său, timidul compozitor Roger Radcliff. După mai multe încercări, el le găsește pe simpatica Anita și pe cățelușa ei dalmațiană Purdy. Cei patru se înțeleg de minune și, curând, familia lor se mărește cu mai mulți puișori pătați care, din păcate, atrag atenția maleficei Cruella De Vil, mare amatoare de haine din blană de dalmațian. Cum nu reușește să-i cumpere, Cruella pune la cale un plan de a-i răpi pe cățeluși. Rămâne de văzut dacă salvarea va veni la timp.
2. O loterie de familie - Ema, o fetiță sătulă de viața fără bucurii din orfelinat, are norocul să găsească într-o zi un bilet de loterie câștigător. Tocmai când începea să creadă că visele pot deveni realitate, află că biletul poate fi încasat doar în decurs de o săptămână și numai de către un adult. Cum în Ioana, singurul adult pe care îl cunoaște, nu poate avea încredere, Ema pleacă să găsească pe cineva din lista de familii pe care reușește să o ia de la orfelinat. Cu ajutorul bunului său prieten, Cosmin, dar și al lui Vlad, Ema va învăța adevăratul sens al conceptului de „familie”, unul pe care niciodată nu îl anticipase.
3. Columna - In anul 106, armata româna, într-o uriașă desfășurare de forțe, asediază capitala Daciei, Sarmizegetusa. Prea mândru pentru a se lăsa prins, regele Decebal (Amza Pellea) se sinucide. Împaratul Traian (Amedeo Nazzari) întelege ca Dacia a fost înfrântă, dar nu învinsă. Pentru a păstra calmul în provincia ocupată, îl schimbă pe tribunul Tiberius (Richard Johnson), în mâinile căruia trebuia să se predea Decebal, asigurându-se de colonizarea Daciei cu legiunile rămase pe loc.
Având drept pretext construirea noii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana, această superproductie romano-germană recompune dramatic etnogeneza românească prin destinele câtorva eroi reprezentativi.
4. Mihai Viteazul - Film istoric în două părți: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea". Filmul evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslau; uciderea lui Mihai.
"Probabil cea mai impresionantă producție istorică din cinematografia românească". Pelicula realizată în 1970 sub bagheta regizorală a lui Sergiu Nicolaescu a intrat după trei ani în circuitul internațional unde a impresionat cinefili din diverse culturi. Mihai Viteazul are de toate - scene de luptă la scară grandioasă, intrigi politice, trădări mârșave, drame familiale și, mai presus de toate, prestația unuia dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Amza Pellea este antologic în rolul marelui întemeietor al Primei Uniri din istoria României. Înzestrat cu o vocație cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret ci, în acest rol, mai mult ca în oricare altul, un creator de personaj, conferind viață, credibilitate, forță și individualitate eroului de excepție care a marcat destinul istoric al țării.
5. serialul Toate pânzele sus - Peripețiile velierului românesc "Speranța" prin Constantinopole, Pireu, Marsilia, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Țara de Foc, etc. "În numele solidarității, al devotamentului și al prieteniei, expediția îi va purta pe eroii noștri prin aventuri pline de neprevăzut, de greutăți, dar și de poezie".
Serial TV în 12 episoade, ecranizare după romanul de aventuri "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran: 1. "Speranța", 2. "Secretul epavei", 3. "Bazarul deșertăciunilor și Omul negru", 4. "Cine ești dumneata, domnule Vaillant?", 5. "Cântecul sirenei", 6. "Ancora împotmolită", 7. "Uraganul și paharul de apă", 8. "O întalnire ... sau chiar două", 9. "Martin Strickland intră în scenă", 10. "Praf de aur", 11. "La capătul lumii", 12. "O sticlă plutește pe apă".
Capitanul Anton Lupan , alături de un echipaj încercat și de încredere pornește în căutarea bunului său prieten francez, Pierre Voillan. Dar de fiecare dată nu găsește decât urme ale trecerii sale pe acolo, ei mereu aflându-se cu câțiva pași în urma lui. În căutarea sa sunt dispuși să meargă până la capătul lumii. Dar intrebarea este: îl vor găsi acolo macar?
Filmele din Caravana FAN la tine acasă vor fi proiectate, acolo unde va fi posibil, în săli de cinema cu accesul gratuit al publicului văzător și nevăzător.
Filmele din Caravana FAN la școală vor fi doar proiecții speciale pentru elevi.
Vezi toate știrile