Numele revistei, Radar, simbolizeaza capacitatea nevazatorilor de a percepe lumea cu celelalte simturi ramase valide
Numele revistei, Radar, simbolizează capacitatea nevăzătorilor de a percepe lumea cu celelalte simțuri rămase valide
(b) rezultatele proiectului
- Instruirea nevăzătorilor pentru folosirea cat mai eficienta a tehnologiilor de acces care sa le asigure independența și deschiderea de oportunități de informare, instruire și angajare.
- Furnizarea de informații necesare deficienților de vedere pentru a se integra mai ușor în societate.
- Informarea deficienților de vedere cu privire la legile care îi afectează și despre modul cum își pot dobândi drepturile pe care acestea le conferă.
- Dezvoltarea încrederii în forțele proprii prin prezentarea realizărilor de succes obținute de alți nevăzători.
- Familiarizarea nevăzătorilor, redactori sau reporteri voluntari ai revistei, cu lucrul în echipa; dezvoltarea capacităților lor de colaborare și comunicare.
- Schimbarea, pe cat este posibil, a mentalității greșite pe care opinia publica o are despre persoanele cu deficiențe de vedere.
Revista a prezentat viata nevazatorilor asa cum este, aratand ca acestia sunt in stare sa faca multe lucruri daca primesc putin ajutor din partea societatii si a militat in general pentru pastrarea si obtinerea drepturilor egale cu persoanele fara handicap, asa cum noua Constitutie a Romaniei mentioneaza prin expresia destul de echivoca “asigurarea de sanse egale pentru persoanele cu handicap”.
In cuprinsul revistei au fost publicate cursuri de:
- inițiere în utilizarea calculatoarelor prevăzute cu tehnologie de acces;
- metode de orientare independenta în călătoriile cu ajutorul bastonului alb;
- informații privind însușirea deprinderilor de viață cotidiana;
- cursuri de limbi străine pentru lărgirea posibilităților de informare și comunicare pentru persoanele cu deficiențe de vedere;
- legislația nou apărută care afectează persoanele cu deficiențe de vedere, comparații cu legislația europeana și internațională care se referă la aceste persoane;
- alte informații având ca tema: religia, arta și cultura, economie, politica etc.
De asemenea în revista Radar au fost publicate povesti de succes care descriu realizările obținute de unii nevăzători.
In anul 2005, colectivul redacțional al revistei a primit o diploma de merit în cadrul galei naționale “Superlativele tinereții”, înmânată de însuși președintele tarii dl. Traian Băsescu, iar pe data de 17 martie 2006 Fundația Cartea Călătoare a primit o diploma din partea Clubului Roman de Presa pentru revista Radar, nominalizată la premiul Dumitru Tinu.
Ca urmare a succesului obținut prin participarea la crearea revistei doi tineri redactori nevăzători s-au înscris la facultate, unul la Jurnalism și altul la Psihologie.
(c) rolul organizației și gradul de implicare în proiect
Revista Radar a aparut lunar cu ajutorul unei echipe de 10 redactori nevăzători fiind editata în mai multe formate accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere. A apărut lunar, timp de 10 ani, în format audio pe compact disc.
Toți redactorii au lucrat voluntar, lectorul care a înregistrat varianta audio fiind angajat al fundației.
(d) Costul proiectului
Revista a fost realizată în special cu voluntari, costurile lunare fiind suportate de fundație pe baza abonamentelor și a diverșilor sponsori. Costurile lunare 700 lei.
(e) Finanțatorii proiectului:
Fundația Cartea Călătoare și alți sponsori ocazionali.