Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Romanian Blind Site - Site pentru nevăzătorii români - Iulie 1998 – Iulie 1999

Proiectul RBS (Romanian Blind Site - Site pentru nevazatorii romani).


Proiectul RBS (Romanian Blind Site - Site pentru nevazatorii romani) a avut urmatoarele obiective:

- conectarea la reteaua Internet a nevazatorilor si pregatirea acestora pentru utilizarea independenta a Internetului

- stimularea comunicarii nevazatorilor intre ei si cu alte persoane cu vedere din intreaga lume prin intermediul INTERNETULUI

- mediatizarea prin Internet a problemelor specifice nevazatorilor din Romania si facilitarea schimbului de informatii intre organizatiile de nevazatori din tara si strainatate

- cresterea gradului de instruire a nevazatorilor prin crearea unei biblioteci electronice

- colectarea si sistematizarea informatiilor necesare realizarii unei banci de date pe probleme specifice persoanelor cu deficienta de vedere.

(b) rezultatele proiectului

Aceste obiective au fost realizate prin crearea unui nod Internet (cu echipamentele necesare) la sediul FCC din Focsani si conectarea a inca a 2 retele de calculatoare de la Liceele pentru deficienti de vedere din Buzau si Cluj.

S-a realizat prima pagina WEB din Romania dedicata nevazatorilor si o biblioteca electronica.

S-a initiat prima lista de discutii pe e-mail pentru nevazatori, prin intermediul careia ei pot schimba informatii in mod direct.

Incepand cu 2000 FCC a reusit sa devina Internet Service Provider autorizat.
Veniturile aduse prin furnizarea acestor servicii au fost folosite pentru finantarea activitatilor de baza.

(c) rolul organizatiei si gradul de implicare in proiect

Mediatizarea proiectului RBS a avut un impact deosebit asupra nevazatorilor, familiilor acestora, organizatiilor, sponsorilor interesati de problemele nevazatorilor.

La intrunirea reprezentantilor EENAT (Est European Network on Access Tehnology) care a avut loc in februarie 1999 la Bratislava, Romania a fost inclusa in acest proiect, iar presedintele Fundatiei Cartea Calatoare, dl. Bucur Mircea a fost ales reprezentantul Romaniei. Alegerea s-a datorat activitatii desfasurate de fundatia pe care o prezideaza -a implicarii acesteia in programul de instruire, de gasire a noi modalitati de informare si comunicare pentru nevazatori.

Am reusit sa atragem finantari care sa continue ceea ce noi am inceput prin acest proiect: EENAT si Asociatia VISIO din Olanda a finantat incepand cu luna august 1999 cu 12.600 usd conectarea la Internet a inca 5 Scoli si Licee pentru deficienti de vedere din Romania. La sugestia organizatiei noastre Clubul Rotary prin filiala de tineret Rotaract din Cluj a finantat cu aproape 7,500USD achizitionarea unei retele de 5 computere special adaptate pentru Liceul de deficienti de vedere din Cluj. Tot EENAT a mai aprobat alte 3 proiecte in valoare de 18000 usd pentru achizitionarea de computere si pentru realizarea unui program computerizat de transcriere in braille abreviat.

(d) Costul proiectului 12000 USD

(e) Finantatorii proiectului

Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa – Romania, Timisoara
Str. Semenic nr. 10, Timisoara, telefon 56199960, e-mail staff@timis.osf.ro a contribuit la finantare cu 4500 USD
Asociatia Visio, Amersfoortsestraatweg 180, 1272 RR Huizen, Holland, +31-35–6985711, a contribuit la finantare cu 3450 USD
FCC a contribuit la finantare cu 4000 USD.


Vezi toate proiectele

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului