Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

CNATA - Centrul Național de Asistență și Cercetare în domeniul Tehnologiei de Acces - Ianuarie 2003 – Aprilie 2005

Centrul CNATA este rezultatul acordului de colaborare dintre Universitatea “Babeş-Bolyai”, Fundaţia Cartea Călătoare şi fundaţia VISIO, în anul 2003. Obiectivul principal al centrului constă în promovarea Tehnologiei de Acces şi accesul la informaţie, în rândul studenţilor cu deficienţe de vedere, atât la nivel instituţional cât şi la nivel individual. Prin activităţile pe care le desfăşurăm în cadrul centrului, ne propunem să furnizăm informaţii privind cele mai noi metode, echipamente şi aplicaţii din domeniul tehnologiilor de sprijin, care să sprijine o integrarea educaţională şi socială funcţională, a studenţilor cu deficienţe de vedere.


Obiectivele propuse pentru primii doi ani au fost:

- Generalizarea modalitatilor de lucru cu calculatorul care s-au dovedit eficiente, in randul utilizatorilor cu deficiente de vedere.

- Sustinerea de cursuri de initiere in utilizarea calculatoarelor pentru deficienti de vedere.

- Sustinerea de cursuri de instruire si perfectionare in domeniul utilizarii tehnologiilor de acces pentru profesorii ce lucreaza in scolile pentru deficienti de vedere.

- Consilierea deficientilor de vedere pentru achizitionarea tehnologiilor de acces potrivite pentru instruire sau la locul de munca.

- Traducerea in limba romana a manualelor de utilizare pentru echipamentele si aplicatiile cele mai frecvent folosite de persoanele cu deficiente de vedere.

- Asistarea utilizatorilor pentru configurarea tehnologiilor de acces.

- Testarea si studierea noilor aplicatii si echipamente adaptate pentru persoane cu deficiente de vedere.

- Informarea persoanelor interesate cu privire la aparitia celor mai noi realizari din domeniul tehnologiei de acces.

- Realizarea unui site prin care persoanele interesate sa aiba acces direct la informatiile oferite de centru.

- Studiul metodelor de transpunere a cartilor vorbite din sistemul analog in sistemul digital Daisy.

- Crearea de carti digitale pe CD.

- Transpunerea vocala a filmelor documentare pentru nevazatori si ambliopi.

- Crearea de scripturi Jaws pentru aplicatiile folosite de nevazatori.

Centrul National de Asistenta si Cercetare in domeniul Tehnologiei de Acces functioneaza in cadrul Universitatii Babes Bolyai, care a preluat si finantarea centrului din mai 2005.

(b) rezultatele proiectului

Centrul a sustinut cursuri de initiere in calculatoare cu nevazatorii din Cluj, a ajutat la configurarea calculatoarelor folosite de studentii nevazatori din campusul UBB, a colaborat la cursurile nationale de initiere in computere pentru nevazatorii adulti si profesorii din scolile speciale. Tot in cadrul centrului s-au tradus documentatii de specialitate precum Windows XP explicat pentru nevazatori, Sounf Forge, documentatia de utilizare a imprimantelor Braille Index Pro 4x4 si s-au studiat multe alte aplicatii software care sunt utilizate de nevazatorii romani.

Centrul a oferit asistenta tehnica liceelor si scolilor speciale pentru configurarea optima a retelelorde calculatoare, configurarea serverelor pentru conectarea la Internet si alte informatii privind utilizarea aplicatiilor software.

Centrul are in dotare o retea cu 6 computere, doua scanere HP multi-functionale si un xerox Minolta A3. In plus centrul dispune de doua laptop-uri performante si de o imprimanta braille Index Pro 4x4, o ghilotina si alte instrumente de legat si capsat pentru realizarea cartilor braille precum si multe softuri utile persoanelor cu deficiente de vedere.

Beneficiarii centrului au fost in primul rand studentii nevazatori din Cluj, apoi profesorii scolilor de nevazatori si in final toti nevazatorii din tara care au cerut asistenta prin telefon, email sau la sediu.

(c) rolul organizatiei si gradul de implicare in proiect

In primii 2 ani FCC a supervizat toate activitatile din acest proiect, coordonarea centrului fiind facuta de presedintele fundatiei.

Asociatia Visio a finantat acest proiect prin intermediul fundatiei Cartea Calatoare care a fost responsabila de toate achizitiile si politica dusa de centru in cei 2 ani cat l-a avut in coordonare.

(d) Costul proiectului 100.000 usd

(e) Finantatorii proiectului: Asociatia Visio Olanda


Vezi toate proiectele

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului