Va uitati pe copertala titlu, eventual pe spatele cartii citind informatii despre autor, la cuprins sau va uitati putin la introducere pentru a va da seama daca cartea merita citita. Pana acum cativa ani acesta era un vis de neimaginat pentru nevazatorii din intreaga lume.
Ei aveau acces la continutul unei carti, doar prin intermediul versiunilor inregistrate vocal pe casete magnetice sau imprimate pe hartie in scrierea braille.
Daca prima varianta, cartea inregistrata pe casete magnetice nu permite reluarea unui paragraf sau o lectura selectiva, a doua varianta este accesibila doar acelora care cunosc alfabetul braille si au simtul tactil nealterat.
Versiunea audio pe casete a unei carti tiparite este de doua sau trei ori mai voluminoasa decat aceasta, iar versiunea braille este de 10, 20 ori mai mare decat originalul.
Cartile in format DAISY, computerele prevazute cu cititoare de ecran si sinteza vocala, impreuna cu dezvoltarea Internetului, au revolutionat modul de acces la informatie al persoanelor cu deficiente de vedere sau cu dificultati de citire.
O carte de 400 pagini convertita in formatul digital DAISY, poate incapea pe un singur compact disc.
Ca si dvs. un nevazator isi poate lua in buzunar cateva carti preferate convertite in acest format pentru a le citi (asculta) pe tren, in masina sau oriunde doreste cu ajutorul unui player DAISY.
Mai mult, si le poate descarca dintr-o biblioteca virtuala pe computerul de acasa prin Intermediul Internetului.
Ce sunt cartile DAISY?
O carte DAISY reproduce continutul unui material tiparit, cum ar fi un roman, un dictionar sau o revista, intr-un format digital accesibil nevazatorilor si persoanelor cu dificultati de citire. Acest format a fost realizat de Consortiul DAISY.
Ea consta dintr-o colectie structurata de fisiere care pot fi distribuite pe un suport digital cum ar fi un compact disc sau prin Internet.
O carte in format Daisy se poate asculta selectiv exact ca si o carte tiparita. Folosind un aparat simplu de manuit, asemanator unui CD-player sau un computer cu sinteza vocala impreuna cu un soft special, cititorul poate sari la o anumita pagina, poate sari din cuprins la un anumit capitol, dintr-un paragraf in altul, poate sa reia o fraza anterioara, poate sari peste notele de subsol.
Daca este inclus si textul electronic care reproduce continutul cartii tiparite, formatul DAISY ofera facilitati de cautare si de sincronizare a textului tiparit cu cel vorbit.
Fisierele componente pot fi:
• unul sau mai multe fisiere audio digitale care contin reproducerea vocala a textului cartii tiparite;
• un fisier text care contine pe langa textul cartii tiparite si unele marcaje speciale (acesta este optional);
• un fisier care contine informatii de sincronizare intre textul electronic si continutul fisierelor audio;
• un fisier de control al modului de parcurgere a continutului cartii, care pastreaza sincronizarea dintre text si inregistrarile vocale corespunzatoare.
Standardul DAISY ofera o mare flexibilitate in producerea acestor carti, permitand realizarea de materiale in care textul este sincronizat cu inregistrarea vocala, carti care contin numai inregistrari vocale sau numai text.
Pentru ca standardul DAISY nu este un format comercial de stocare a informatiei si pentru ca permite codificarea datelor pe care le contine, el este singurul acceptat de marile biblioteci ale lumii pentru distributia de carti audio fara obligatia de a plati drepturi de autor.
Legea pentru protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, 448/2006 , incurajeaza bibliotecile publice din Romania sa deschida standuri cu carti accesibile persoanelor cu handicap.
Fundatia Cartea Calatoare impreuna cu Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu din Focsani deruleaza un proiect pilot, numit “Biblioteca pentru toti”, prin care se vor produce primele carti DAISY pentru o biblioteca publica din Romania. In curand, cititorii nevazatori din orasul nostru vor putea imprumuta carti in format DAISY de la biblioteca judeteana. Ei vor primi odata cu compact discul pe care este imprimata cartea solicitata si aparatul cu care o pot lectura.
Din 2008 vom putea oferi carte in format DAISY tuturor bibliotecilor publice din tara care vor dori sa infiinteze standuri pentru persoanele cu handicap.
CONFERINTA NATIONALA A BIBLIOTECILOR PUBLICE SIBIU 2007
Vezi toate știrile